Na današnji dan

Karol Woytyla zaređen za svećenika – 1946.

To je zaređenje uslijedilo nakon što je Wojtyła završio studij na sjemeništu u Krakówu, a nakon ređenja poslao ga je kardinal Sapieha ubrzo na daljnji studij u Rim.

Dana 1. studenog 1946. godine zaređen je Karol Wojtyła, kasniji papa Ivan Pavao II., za svećenika. U to je doba imao 26 godina. Wojtyłu je za svećenika zaredio kardinal Adam Stefan Sapieha. Kardinal Sapieha bio je u to doba nadbiskup Krakówa, a potjecao je iz jedne od najuglednijih poljskih plemićkih obitelji. Obitelj Sapieha bila je litvanskog podrijetla, a njeni su pripadnici držali visoke titule poljskih prinčeva (kneževa). Kardinal Sapieha rođen je u obiteljskom dvorcu Krasiczyn, nedaleko od današnje poljsko-ukrajinske granice. Po naslijeđu je posjedovao titulu princa tj. kneza (polj. książę).

Na dan kad je Karol Wojtyła zaređen za svećenika padao je blagdan Svih Svetih. To je zaređenje uslijedilo nakon što je Wojtyła završio studij na sjemeništu u Krakówu, a nakon ređenja poslao ga je kardinal Sapieha ubrzo na daljnji studij u Rim. Ondje je budući papa studirao na uglednom Angelicumu, gdje je i doktorirao 1948. godine.


Komentari