Na današnji dan

Karol Wojtyla postao nadbiskup Krakova – 1964

Wojtyla je prije uzdignuća na položaj nadbiskupa bio naslovni biskup Ombija u Egiptu.

Na današnji dan 1964. godine postao je Karol Wojtyla nadbiskup Krakova u Poljskoj. Njegovo uzdignuće na čast nadbiskupa obavljeno je odlukom tadašnjeg pape časnog Pavla VI. (Giovanni Battista Montini). Na području Krakovske nadbiskupije Karol Wojtyla ujedno je i rođen 1920. godine, a u toj je nadbiskupiji zaređen za svećenika, u doba nadbiskupa kardinala Adama Stefana Sapiehe (inače po rođenju poljskog kneza tj. princa iz ugledne plemićke obitelji Sapieha).

Zanimljivo je da je Karol Wojtyla, prije nego što je postao nadbiskup Krakova, bio naslovni biskup Ombija u Egiptu. Ombi je naziv za današnje egipatsko mjesto Kom Ombo u kojem se nalazi povijesno značajan hram posvećen bogu Sobeku (egipatski bog s glavom krokodila). Kom Ombo nalazi se na rijeci Nilu, nešto sjevernije od poznate Asuanske brane.

Zašto je Karol Wojtyla ima titulu biskupa jedne biskupije u Egiptu? Radi se o tome da se u Katoličkoj crkvi pomoćnim biskupima velikih dijeceza dodjeljuju titule biskupa nekadašnjih povijesnih biskupija. Nekoć se to nazivalo biskupijama in partibus infidelium, što znači u krajevima nevjernika.


Komentari