Na današnji dan

Karlo XVI. Gustaf – švedski kralj koji uručuje Nobelove nagrade – 1946.

Karlo XVI. Gustaf zapravo bi se trebao zvati Karlo X. Gustaf, no u 17. stoljeću napravljena je greška u brojanju jer je pretpostavljeno da je u prošlosti bilo čak šest švedskih kraljeva s imenom Karlo više nego što ih je doista bilo.

Karlo XVI. Gustaf, današnji švedski kralj, rođen je 30. travnja 1946. godine. Na prijestolje je stupio 1973. godine, u dobi od 27 godina, kad je naslijedio svog djeda Gustafa VI. Adolfa (otac Karla XVI. Gustafa poginuo je u zrakoplovnoj nesreći, tako da nikada nije stupio na prijestolje).

Karlo XVI. Gustaf zbog spomenute je zrakoplovne nesreće vrlo rano ostao bez oca (bilo mu je samo devet mjeseci kad je otac poginuo). O očevoj pogibiji počeli su mu govoriti tek kad je imao sedam godina. Nakon što mu je umro djed, Karlo XVI. Gustaf postao je kralj Švedske, a zanimljivo je da je bio zapravo samo deseti po redu s imenom Karlo. Naime, u 17. stoljeću napravljena je greška u brojanju jer je pretpostavljeno da je u prošlosti bilo čak šest kraljeva s imenom Karlo više nego u stvarnosti. Tako bi Karlo XVI. Gustaf zapravo trebao biti Karlo X. Gustaf, no ta pogreška u međuvremenu nije ispravljena.

Švedski je kralj danas osobito poznat u svijetu po tome što uručuje Nobelove nagrade prilikom ceremonijalnih dodjela. U stvarnosti je on jedan od svjetskih monarha s najmanjom preostalom moći. Nominalno je šef države, no ima samo ceremonijalnu ulogu. Ne imenuje premijere čak ni formalno, a njegovi potpisi nisu potrebni na švedskim zakonima da bi oni dobili snagu.


Komentari