Na današnji dan

Karlo VIII. – posljednji kralj iz dinastije Valois (1470.)

Karlo VIII. od Francuske, posljednji vladar iz glavne grane kraljevske dinastije Valois, rođen je 30. lipnja 1470. godine. Rodio se u znamenitom dvorcu Amboise (franc. Château d’Amboise), smještenom na stijeni iznad rijeke Loire. Taj je dvorac u 15. stoljeću bio glavna rezidencija francuskih kraljeva, koji su ga preferirali u odnosu na pariški Louvre.

Prijestolje je Karlo VIII. naslijedio već u dobi od 13 godina (1483.), no zbog maloljetnosti isprva je umjesto njega kao namjesnica vladala starija sestra Ana, vojvotkinja od Bourbona i vrlo sposobna upraviteljica. Nakon što je preuzeo stvarnu vlast, Karlo VIII. izveo je invaziju na Italiju, tako da je uspio zauzeti Napulj i proglasiti se ondje kraljem (pravo na napuljsku krunu polagao je po naslijeđu svoje bake, Marije Anžuvinke). Ova invazija predstavljala je tek početak sličnih francuskih prodora, koji su se nastavili i u 16. stoljeću.

Vladavina Karla VIII. (od 1483. do 1498.) nalazila se na granici između srednjeg i ranog novog vijeka, tako da ga se može smatrati prijelaznim vladarom (slično kralju Henriku VII. u Engleskoj). S jedne je strane u to doba u Francuskoj vladala feudalna partikularnost, a s druge je u nju prodirala renesansa.

Karlo je kao vladar bio prilično neuspješan. Dok je bio zauzet ratovima u Italiji, njegovi neprijatelji prisilili su ga na teritorijalne ustupke u Španjolskoj. Dobio je Bretanju, posljednju nesjedinjenu francusku pokrajinu, kao vjenčani dar, ali su mu Englezi nametnuli veliku odštetu za tu ekspediciju. Ratovi u Italiji ispraznili su državnu blagajnu, a Karlove su trupe istjerane iz Italije bez da su ostvarile ikakav trajni dobitak.

Preminuo je u dobi od samo 27 godina, i to prilično neobičnim nesretnim slučajem. Udario je glavom u nadvratnik na području svog dvorca Amboise, ubrzo je pao u komu te preminuo tijekom iste noći.


Piše: Boris Blažina

Komentari