Na današnji dan

Karlo VII. naložio uhićenje Jacquesa Coeura, jedan od najbogatijih europskih poduzetnika- 1451.

Nakon što je iznenada umrla kraljeva lijepa ljubavnica Agnès Sorel, sa samo 28 godina života, neprijatelji su optužili Jacquesa Coeura pred kraljem da ju je on otrovao. Kralj je, stoga, na današnji dan dao uhititi Jacquesa i zaplijeniti svu njegovu golemu imovinu.

Dana 31. srpnja 1451. godine dogodio se skandalozan incident u srednjovjekovnoj Francuskoj, kad je kralj Karlo VII. naredio uhićenje jednog od najbogatijih i najmoćnijih Francuza – Jacquesa Coeura. Taj trgovac iz grada Bourgesa bio je vjerojatno među najbogatijim ljudima u čitavoj Europi, a imetak je stekao uvozeći u Francusku proizvode iz Azije, poput svile, brokata, ćilima, začina itd. Jacques Coeur raspolagao je tako velikom trgovačkom flotom na Sredozemlju, da je mogao konkurirati navodno i moćnim talijanskim renesansnim gradovima-državama.

Njegovo uhićenje bilo je skandalozno jer je Jacques Coeur prethodno bio jedan od najbližih kraljevih suradnika. Naime, kralj Karlo VII. imenovao je poduzetnog Jacquesa još mnogo ranije šefom kraljevske kovnice, premda ovaj nije bio plemićkog podrijetla. Na toj je poziciji Coeur bio zadužen za uvođenje reda u francuski novčani sustav koji je bio u rasulu zbog nedavne britanske okupacije zemlje.

Jacques Coeur dobro je radio u kraljevskoj službi, za što ga je Karlo VII. nagradio i plemićkom titulom. Dapače, Jacquesov sin čak je postavljen za nadbiskupa Bourgesa, a i Jacquesova se kći dobro udala. U Bourgesu je Jacques Coeur sagradio veličanstvenu palaču koji i danas stoji i predstavlja jedno od najvrjednijih arhitektonskih ostvarenja u Francuskoj. Kao trgovac, Jacques je stekao gotovo monopol u Francuskoj, što je kod mnogih vjerojatno izazvalo zavist i neprijateljstvo.

Nakon što je iznenada umrla kraljeva lijepa ljubavnica Agnès Sorel, sa samo 28 godina života, neprijatelji su optužili Jacquesa Coeura pred kraljem da ju je on otrovao. Kralj je stoga dao uhititi Jacquesa i zaplijeniti svu njegovu golemu imovinu. Jacques Coeur bio je u zatvoru oko 3 godine, a zatim je uspio pobjeći u Rim. Papa ga je srdačno primio, a Coeur se zatim uputio na ekspediciju protiv Osmanlija. Međutim, na otoku Hiju (Chios), nedaleko od obale današnje Turske, Coeur se razbolio i umro. U Francuskoj je kralj naknadno njegovom potomstvu nastojao dati odštetu zbog nanesene nepravde.


Komentari