Na današnji dan

Karlo Martel – utemeljitelj moćne dinastije Karolinga (741.)

Dana 22. listopada 741. umro je franački vojskovođa Karlo Martel, po kojem je ime dobila znamenita dinastija Karolinga. Ta je dinastija zavladala nad velikim dijelom zapadne i središnje Europe, a osobito je moćan postao unuk Karla Martela – Karlo Veliki – koji je okrunjen 800. i za cara u Rimu. Karlo Martel nije bio kralj Franaka, nego nominalno samo majordom, što je bio naziv za najvišeg dvorskog dužnosnika. Naime, u njegovo su vrijeme Franačkom još uvijek vladali kraljevi iz dinastije Merovinga, premda su u praksi gotovo potpuno izgubili vlast.

Karlo Martel rodio se u Herstalu na području današnje Belgije, samo oko 30 kilometara od njemačkog grada Aachena, prijestolnice Karla Velikog. Kao vojskovođa, Karlo Martel osobito se proslavio pobjedom u Bitki kod Poitiersa 732. (poznata i kao Bitka kod Toursa) nad muslimanskim snagama koje su pokušavale prodrijeti u središte Europe s područja današnje Španjolske. Pobjeda nad tim snagama imala je velike posljedice za povijest Europe, a osobito je bila značajna po tome što je ostvarena u razdoblju kad je moć arapskih kalifa bila na vrhuncu (kalifat se u to vrijeme protezao od doline rijeke Ind pa sve do današnjeg Portugala).

Ovom pobjedom Karlo si je osigurao mjesto među najvećim junacima srednjovjekovne Europe. Doživio je dob od 55 godina, a preminuo je u Quierzyju u današnjoj sjevernoj Francuskoj.


Komentari