Na današnji dan

Karlo III. okrunjen za istočnofranačkog cara (881.)

Karlo III. rodio se oko 839. u plemićkoj obitelj Karolinga. Bio je treći sin Ludovika Njemačkog i pri raspodjeli nasljedstva 876. dobio je Alemaniju koja je pripadala Istočnoj Franačkoj. U povijesti je bio poznat i kao Karlo Debeli iako za to nema potvrde.

Njegova su braća proširila svoje države i umrla prije njega. Stoga je Karlo III. preuzeo njihove dijelove. Tako je dobio kraljevstvo Bavarsku i kraljevstvo Italiju i na kraju zavladao čitavom Istočnom Franačkom.

Karl III. održavao je dobre odnose s papom, što mu se isplatilo. Dana 12. veljače 881. papa Ivan VIII. okrunio ga je za cara, čime je dodatno stabiliziran njegov položaj. Nakratko je 884. čak uspio ujediniti Istočnu i Zapadnu Franačku nakon što je umro njegov nećak Karlman, kralj Zapadne Franačke.

Tijekom vladavine uglavnom se bavio obranom od vikinških upada kojima se zapravo nije mogao suprotstaviti, a ponekad im je morao platiti danak. Velika normanska vojska opsjedala je Pariz 885. – 886. godine. Budući da Karlo III. nije bio jednako prihvaćen i čitavoj državi, obrana nije bila učinkovita koliko je mogla biti. Situaciju je otežavala i  Karlova bolest, odnosno epilepsija zbog koje na kraju nije mogao upravljati državom.

U Zapadnoj Franačkoj vladao je gotovo do smrti 888., dok je u istočnoj Franačkoj izgubio vlast godinu dana ranije u ratu s nećakom Arnolfom Koruškim te odstupio s prijestolja. Smrću kralja Karla III. 888. karolinško je carstvo faktički prestalo postojati. Pokopan je otoku Reichenau na Bodenskom jezeru.


Piše: Marsela Alić

Komentari