Na današnji dan

Karlo II. – posljednji muški pripadnik španjolske grane Habsburgovaca – 1700.

Budući da u trenutku smrti nije imao djece koja bi ga naslijedila, pa čak ni muških rođaka u španjolskoj grani svoje dinastije, europske su sile zaratile radi španjolske baštine.

Dana 1. studenog 1700. godine umro je španjolski kralj Karlo II., posljednji muški član španjolske grane dinastije Habsburg. Imao je posebne potrebe u fizičkom i intelektualnom smislu, što se pripisuje izvanredno velikom udjelu brakova među bliskim rođacima u njegovoj dinastiji. Naime, Karlovi otac i majka bili su ujak i nećakinja, a njegovi djedovi i bake bili su jedni drugima većinom bratići i sestrične. Radilo se o tome da su pripadnici španjolske i austrijske grane dinastije Habsburg, u želji za očuvanjem svih posjeda u svojim rukama, većinom ulazili u brak jedni s drugima, rijetko uzimajući supružnike iz drugih europskih dinastija.

Karlo II. rođen je s izrazito naglašenom donjom čeljusti, zbog koje navodno nije mogao normalno jesti i govoriti. Preminuo je u dobi od 38 godina u Madridu. Budući da u trenutku smrti nije imao djece koja bi ga naslijedila, pa čak ni muških rođaka u španjolskoj grani svoje dinastije, europske su sile zaratile radi španjolske baštine. Započeo je tzv. Rat za španjolsko naslijeđe, koji je trajao više od jednog desetljeća.


Komentari