Na današnji dan

Karlo Habsburški – posljednji vladar Austro-Ugarske (1887.)

Karl I, Kaiser von Österreich in Uniform als Generaloberst

Dana 17. kolovoza 1887. rođen je Karlo Habsburški, posljednji vladar Austro-Ugarske Monarhije. Rodila ga je princeza Maria Josepha od Saske, koja je bila supruga nadvojvode Otona Franje od Austrije (mlađeg brata poznatog nadvojvode Franje Ferdinanda). Nakon što je njegov stric Franjo Ferdinand ubijen 1914. godine u Sarajevu, postao je mladi Karlo prestolonasljednikom Austro-Ugarske, jer je njegov otac umro još 1906. godine.

Karlo Habsburški rođen je u dvorcu Persenbeug u Donjoj Austriji. Taj je dvorac smješten neposredno uz rijeku Dunav, desetak kilometara uzvodno od poznate opatije Melk. Karlo nije bio uključen u državne poslove u doba vladanja svog prastrica cara Franje Josipa, nego tek nakon ubojstva Franje Ferdinanda, koji je do tada bio prijestolonasljednik. Kad je Franjo Josip umro 1916., neiskusni Karlo zasjeo je na prijestolje u vrijeme Prvog svjetskog rata, kad je Austro-Ugarska bila suočena brojnim vanjskim i unutrašnjim problemima. Karlov nedostatak državničkog znanja i iskustva pokazao se fatalnim za već ionako poljuljanu Monarhiju, koja se raspala već krajem Prvog svjetskog rata 1918. godine.

Karlo Habsburški bio je izraziti katolik, te je i proglašen blaženim, dijelom i zbog njegovih (neuspješnih) pokušaja da zaključi separatni mir sa snagama Antante te izvuče Austro-Ugarsku iz rata. Umro je u dobi od samo 34 godine, a njegova supruga poživjela je kao udovica sve do svoje 97. godine.

Komentari