Na današnji dan

Karlo Aleksandar Lotarinški – privilegirani vojskovođa Marije Terezije – 1712.

Dobio je čin feldmaršala i položaj guvernera Austrijske Nizozemske.

Dana 12. prosinca 1712. godine rođen je princ Karlo Aleksandar Lotarinški, jedan od svojedobno glavnih vojskovođa Habsburške Monarhije. Pripadao je dinastiji koja je još od srednjeg vijeka vladala Lotaringijom, strateški važnim područjem na granici između francuskih i njemačkih zemalja.

Stariji brat princa Karla Aleksandra bio je vojvoda Franjo Karlo Lotarinški, suprug znamenite carice Marije Terezije. Zbog te je povezanosti s carskom obitelji Habsburg princ Karlo Aleksandar mogao računati na najviše upravne i zapovjedne položaje u Habsburškoj Monarhiji. Dobio je čin feldmaršala i položaj guvernera habsburških posjeda na području današnje Belgije. Svojim vjenčanjem s jedinom živućom sestrom carice Marije Terezije, nadvojvotkinjom Marijom Anom, dodatno je učvrstio svoj položaj pri vrhu carske dinastije.

Premda se nije osobito proslavio na bojištima, smatran je razmjerno dobrim guvernerom belgijskih područja, koja su pod njim doživjela gospodarski i kulturni uspon. Bio je na guvernerskom položaju u tzv. Austrijskoj Nizozemskoj (današnjoj Belgiji) tijekom vrlo dugog vremenskog razdoblja, od 1744. pa sve do 1780. godine. Dapače, 1761. godine postao je i velikim meštrom Teutonskog viteškog reda, što je bio moćan položaj na području Svetog Rimskog Carstva. Princ Karlo Aleksandar Lotarinški preminuo je 1780. godine u gradu Tervurenu, u dobi od 67 godina.


Komentari