Na današnji dan

Karl od Mecklenburg-Strelitza – djed triju kraljeva i dviju kraljica – 1708.

Potomstvo vojvode Karla od Mecklenburg-Strelitza, razmjerno skromnog njemačkog princa, došlo je na prijestolje Velike Britanije.

Dana 23. veljače 1708. godine rođen je vojvoda Karl od Mecklenburg-Strelitza, djed triju kraljeva i dviju kraljica. Rodio se u Strelitzu, gradu smještenom na sjeveru Njemačke, oko 90 kilometara sjeverno od Berlina. Njegova je obitelj posjedovala Vojvodstvo Mecklenburg-Strelitz, koje je funkcioniralo u kao suverena država unutar Svetog Rimskog Carstva. Vojvoda

Karl držao je sporednu obiteljsku titulu kneza (princa) od Mirowa, nazvanu po gradu i posjedu Mirow, smještenom pokraj spomenutog Strelitza. U europskim okvirima, pa i u okvirima Svetog Rimskog Carstva, vojvoda Karl bio je razmjerno sitan princ, jer je bio mlađi sin u obitelji (glavninu obiteljskih posjeda naslijedio je njegov polubrat kao vladajući vojvoda od Mecklenburg-Strelitza). Ipak, povijesno je vojvoda Karl ostao poznat po tome što je bio djed britanskih kraljeva Georgea IV. i Vilima IV., koje je rodila njegova kći Sofija Šarlota od Mecklenburg-Strelitza. Ona se, naime, udala za britanskog kralja Georgea III., kojem je rodila ukupno petnaestoro djece. Time je potomstvo Karla od Mecklenburg-Strelitza, razmjerno skromnog njemačkog princa, došlo na prijestolje jedne od najvećih tadašnjih svjetskih sila.

Još je jedan unuk vojvode Karla postao kraljem: Ernest August, brat spomenute dvojice britanskih kraljeva. Naime, kad su ta dvojica kraljeva preminula, britansko prijestolje naslijedila je njihova nećakinja Viktorija. Prijestolje Kraljevstva Hannover, koje je do tada bilo u personalnoj uniji s Velikom Britanijom, Viktorija kao žena nije mogla naslijediti pa je ono prešlo na njenog strica Ernesta Augusta. Dvije unuke vojvode Karla postale su kraljicama: Lujza od Mecklenburg-Strelitza postala je kraljicom Pruske, a Frederika od Mecklenburg-Strelitz kraljicom Hannovera (udala se za svog bratića, spomenutog Ernesta Augusta).


Komentari