Na današnji dan

Karl May – pisac vesterna koji nikada nije bio na Divljem zapadu (1842.)

Popularni njemački autor avanturističkih romana Karl May rođen je 25. veljače 1842. godine. Najpoznatiji je po romanima o Divljem zapadu, s likovima Winnetoua i Old Shatterhanda, kao i po romanima koji se događaju na Bliskom istoku (Perzija, Arabija itd.), s likom Kare ben Nemsija.

Karl May rodio se u gradu Ernstthalu u Saskoj. Školovao se za učitelja, a više godina proveo je u zatvoru zbog krađa i prijevara. May je surađivao u nizu časopisa i zarađivao za život pišući romane u nastavcima, a od 1880. radi isključivo kao književnik. U svojim romanima u prvom licu piše o izmišljenim pustolovinama s Balkana, Bliskog istoka i Divljeg zapada, veličajući Nijemca kao kolonizatora u stranim zemljama, koji razumije i pomaže domorodačkom stanovništvu. Njegove priče su tipizirane crno-bijele slike svijeta, u kojoj je dobro uvijek jače od zla.

Tijekom života nikad nije posjetio zapadni dio Sjedinjenih Američkih Država, o kojem je pisao romane o Divljem zapadu. Doduše, posjetio je SAD sa svojom suprugom, ali samo njegov istočni dio, uključujući Niagarine slapove.

Ipak, njegova su djela prevedena na mnoge jezike, a izdana su u 200-tinjak milijuna primjeraka. Mnoge poznate osobe čitale su Karla Maya, osobito u mladim danima. Primjerice, Albert Einstein bio je veliki ljubitelj njegovih djela, a obožavao ga je čitati i Adolf Hitler. U knjizi Mein Kampf pokušao je Hitler opravdati pad svojih školskih ocjena fascinacijom Mayevim knjigama.

Najpoznatiji romani su mu: Sin lovca na medvjede, Sablast Llana Estacada, U balkanskim guduramaKroz pustinjuWinnetou (1 – 3), Blago u Srebrnom jezeru, Old Surehand (1 – 3) i U carstvu srebrnog lava.


Karl May umro je u 71. godini u svojoj rodnoj Saskoj. Ondje danas postoji muzej posvećen njemu.

piše: Dražen Krajcar

Komentari