Na današnji dan

Karl III. Philipp – graditelj golemog baroknog dvorca u Mannheimu – 1661.

Njegovi posjedi obuhvaćali su Izbornu Kneževinu Falačku, Vojvodstvo Jülich, Vojvodstvo Berg i Vojvodstvo Pfalz-Neuburg. Zbog vjerskih razmirica sa svojim podanicima napustio je Karl III. Philipp nekadašnju prijestolnicu svojih posjeda, znameniti grad Heidelberg, te se preselio u Mannheim.

Dana 4. studenog 1661. godine rođen je Karl III. Philipp von Pfalz-Neuburg, bogati njemački vladar i graditelj golemog dvorca u Mannheimu. Budući da je bio mlađi sin svoga oca isprva nije bilo vjerojatno da će naslijediti prijestolje. Stoga je Karl III. Philipp započeo vojnu karijeru u Habsburškoj vojsci, boreći se protiv Osmanlija i napredujući sve do čina feldmaršala.

Ipak, 1716. godine naslijedio je goleme obiteljske posjede i postao jednim od najbogatijih vladara u Svetom Rimskom Carstvu. Njegovi posjedi obuhvaćali su Izbornu Kneževinu Falačku, Vojvodstvo Jülich, Vojvodstvo Berg i Vojvodstvo Pfalz-Neuburg. Zbog vjerskih razmirica sa svojim podanicima napustio je Karl III. Philipp nekadašnju prijestolnicu svojih posjeda, znameniti grad Heidelberg, te se preselio u Mannheim. Taj nekoć maleni gradić Karl III. Philipp golemim je ulaganjima pretvorio u novu veličanstvenu prijestolnicu. Mannheim i Heidelberg nalaze se uz rijeku Neckar, no Mannheim je smješten dvadesetak kilometara nizvodno, upravo kod mjesta gdje Neckar utječe u Rajnu. Ondje je Karl III. Philipp sagradio golemi barokni dvorac koji danas koristi Sveučilište u Mannheimu. U svojoj je rezidenciji u Mannheimu Karl III. Philipp i preminuo, 31. prosinca 1742. godine.

Komentari