Na današnji dan

Kardinal von Auersperg – jedan od najvažnijih habsburških biskupa – 1734.

Obitelj Auersperg bila je jedna od najbogatijih na području cjelokupne Habsburške Monarhije.

Dana 31. siječnja 1734. godine rođen je Joseph Anton von Auersperg, austrijski biskup i kardinal. Bio je sin feldmaršala kneza Heinricha Josefa von Auersperga, visokopozicioniranog dvorjanina cara Karla VI. Habsburškog i njegove kćeri, carice Marije Terezije. Obitelj Auersperg bila je jedna od najbogatijih na području cjelokupne Habsburške Monarhije, a velike posjede je imala na području današnje Slovenije, gdje ih zovu i knezovima Turjaškima prema gradu Turjaku (njem. Auersperg). Na području Hrvatske posjedovala je obitelj Auersperg svojedobno Samobor s okolicom.

Dok je vodeći član obitelji nosio titulu kneza i vojvode, mlađi sinovi nosili su titule grofova pa je i kardinal Joseph Anton von Auersperg rođen kao grof. Godine 1763. postao je biskupom Lavanta na području današnje Austrije. Biskupi Lavanta bili su sufragani moćnih nadbiskupa Salzburga, a imali su sjedište u mjestu St. Andrä im Lavanttal, na području Koruške. Godine 1773. prebačen je na položaj biskupa Gurka, također sufragana salzburških nadbiskupa. Biskupi Gurka rezidenciju su imali u dvorcu Strassburg, u unutrašnjosti Koruške, oko 28 kilometara sjeverno od Klagenfurta. Konačno je 1783. godine Auersperg prebačen na položaj kneza-biskupa Passaua, što je bio jedan od najvažnijih Crkvenih položaja u Austriji. Biskupi Passaua nekoć su imali ingerenciju i nad Bečom, a imali su i znatne zemljišne posjede.

Papa Pio VI. imenovao je biskupa Josepha Antona von Auersperga 1789. godine kardinalom. Kardinal Auersperg preminuo je 1795. godine u 62. godini, a pokopan je u Passauu.


Komentari