Na današnji dan

Kardinal Thomas Wolsey – najmoćniji dvorjanin kralja Henrika VIII. – 1530.

Kao kardinal je Thomas Wolsey stekao velik utjecaj čak i širim europskim okvirima. Mladi se Henrik VIII. isprva nije osobno bavio politikom, nego je Wolseyu prepuštao inicijativu.

Dana 29. studenog 1530. godine umro je nadbiskup kardinal Thomas Wolsey, svojedobno najmoćniji čovjek u Engleskoj nakon kralja. Vršio je službu lorda kancelara (engl. Lord Chancellor), najvišu postojeću kraljevstvu, od 1515. do 1529. godine. Zanimljivo je da Thomas Wolsey nije bio plemićkog podrijetla, što mu nije bila zapreka u postizanju najviših Crkvenih položaja. Studirao je teologiju u Oxfordu, a 1498. godine zaređen je za svećenika. Godine 1514. postao je biskup grada Lincolna, a ubrzo zatim i nadbiskup Yorka, što je bio drugi najvažniji položaj u Katoličkoj Crkvi u Engleskoj (iza nadbiskupa Canterburyja).

Papa Leon X. postavio je Wolseya za kardinala, a zatim i za papinskog legata, čime je ovaj dobio neosporno najviši Crkveni status u Engleskoj. Tijekom prvih godina vladavine kralja Henrika VIII. bio je Thomas Wolsey najmoćniji čovjek u engleskoj politici. Naime, mladi se Henrik VIII. isprva nije osobno bavio politikom, nego je Wolseyu prepuštao inicijativu. Postoji mišljenje da je Wolsey stekao u tom razdoblju veću moć nego ijedan dvorjanin u engleskoj povijesti prije i poslije njega. Kao kardinal je Wolsey stekao velik utjecaj čak i širim europskim okvirima. Međutim, između Henrika VIII. i kardinala došlo je do sukoba kad Wolsey nije uspio isposlovati kralju razvod braka od njegove prve supruge Katarine Aragonske (radi vjenčanja s Anne Boleyn). Henrik VIII. tada je smijenio kardinala s položaja lorda kancelara i ukinuo mu je političke ovlasti. Kardinal je otputovao u York, kako bi se tamo bavio svojom nadbiskupijom. Međutim, ubrzo je došao i kraljev nalog za uhićenje pa se Wolsey uputio natrag u London. Preminuo je od bolesti prije nego je tamo dospio. Smrt ga je zatekla u gradu Leicesteru u središnjoj Engleskoj, gdje je boravio tijekom puta iz Yorkshirea u London.

Komentari