Na današnji dan

Kardinal Mazarin – Talijan koji je naslijedio Richelieua na mjestu francuskog premijera – 1661.

Rođeno ime glasilo mu je Giulio Raimondo Mazzarino, a tek je kasnije u Francuskoj promijenjeno u Jules Raymond Mazarin.

Dana 9. ožujka 1661. godine umro je kardinal Mazarin, dugogodišnji vodeći čovjek francuske državne politike. Mazarin je naslijedio kardinala Richelieua, svog pokrovitelja, na funkciji svojevrsnog francuskog premijera (prvog ministra). Od Richelieua je Mazarin bio mlađi oko 17 godina, a za razliku od njega bio je Talijan, a ne Francuz.

Mazarin je rođen u talijanskom gradu Pescini 1602. godine. Rođeno ime glasilo mu je Giulio Raimondo Mazzarino, a tek je kasnije u Francuskoj promijenjeno u Jules Raymond Mazarin. Kardinalova rodna Pescina nalazi se u regiji Abruzzo, na slikovitom području Apeninskog gorja. Zanimljivo je da je kardinalom postao i Mazarinov brat Michele Mazzarino, kao što je kardinalom postao i Richelieuov brat Alphonse-Louis. Otac kardinala Mazarina – Pietro Mazzarini – bio je plemićkog sicilijanskog podrijetla.

Francuskim premijerom postao je Mazarin 1642. godine, odmah nakon smrti kardinala Richelieua. Kralj Luj XIII. umro je pet mjeseci nakon Richelieua pa je Francuska dobila novog kralja – Luja XIV. – starog samo četiri godine. Kardinal Mazarin vladao je u ime mladog kralja, zajedno s kraljevom majkom – Anom Austrijskom.

Na vlasti je kardinal Mazarin ostao do punoljetnosti Luja XIV., koji je zatim osobno preuzeo vladanje. Kardinal je poživio do 1661. godine, a umro je u Vincennesu pokraj Pariza, u 59. godini života.


Komentari