Na današnji dan

Kardinal koji je vjenčao Johna F. Kennedyja i Jackie – 1970.

Nadbiskup kardinal Richard Cushing bio je osobni prijatelj predsjedničke obitelji Kennedy. 

Dana 2. studenog 1970. godine umro je poznati američki kardinal Richard Cushing. Bio je osobni prijatelj predsjedničke obitelji Kennedy. Gotovo punih 26 godina bio je Cushing nadbiskup Bostona, a bio je tolerantan i druželjubiv. Kardinalom Katoličke crkve imenovao ga je papa sv. Ivan XXIII. 1958. godine.

Roditelji kardinala Cushinga bili su irskog podrijetla, upravo kao i obitelj Kennedy. Svećenikom je Cushing postao u dobi od 25 godina. Godine 1939. postao je pomoćni biskup, a 1944. godine postao je nadbiskup Bostona.

Kao nadbiskup, Cushing je vjenčao Johna F. Kennedyja i Jacqueline Bouvier. Krstio je i mnogo djece iz obitelji Kennedy. Kad je John F. Kennedy izabran za predsjednika SAD-a, Cushing je održao molitvu na svečanoj predsjedničkoj inauguraciji. U to je vrijeme već bio kardinal.

Kardinal Cushing predvodio je i posmrtnu misu za ubijenog predsjednika Kennedyja. Bio je pristalica ekumenizma i izraziti antikomunist. Na današnji dan umro je kardinal Cushing u  Bostonu u 76. godini života.


Komentari