Na današnji dan

Kardinal Ivan Albert Vasa – potomak švedske i poljske kraljevske dinastije – 1612.

Zanimljivo je da je kardinalov djed po majci bio austrijski nadvojvoda Karlo, po kojem je nazvan grad Karlovac u Hrvatskoj. Jedan kardinalov polubrat – Vladislav IV. Vasa – postavljen je čak i na rusko carsko prijestolje.

Dana 25. lipnja 1612. godine rođen je Ivan Albert Vasa, sin poljskog i švedskog kralja Sigismunda III. Vase. Ivan Albert Vasa dosegao je visoke Crkvene položaje, postavši biskupom (administratorom) Varmije i Krakova, a također i kardinalom Katoličke Crkve. Pripadao je po očevoj liniji švedskoj kraljevskoj dinastiji Vasa, koja je već prije njegovog rođenja uspjela zavladati i u Poljskoj. Po majčinoj je liniji Ivan Albert Vasa bio potomak španjolskih i čeških kraljeva te austrijskih nadvojvoda. Dapače, zanimljivo je da je kardinalov djed po majci bio austrijski nadvojvoda Karlo, po kojem je nazvan grad Karlovac u Hrvatskoj.

Među rođacima kardinala Ivana Alberta Vase bili su mnogi moćnici. Primjerice, njegov stariji brat Ivan II. Kazimir Vasa postao je poljskim kraljem, a jedan mu je polubrat – Vladislav IV. Vasa – postavljen čak i na rusko carsko prijestolje. Nadalje, jedan mu je brat bio biskup, a jedan također kardinal. 

Ivan Albert Vasa držao je važan položaj biskupa (administratora) Varmije, za koji se nekoć ranije navodno natjecao čak i Nikola Kopernik. Naime, Kopernikov je ujak bio knez-biskup Varmije na prijelazu iz 15. u 16. stoljeće, a Kopernik je i osobno postao članom kaptola (kanonikom) u toj biskupiji. Godine 1632. izabran je Ivan Albert Vasa čak i za biskupa Krakova.

Nažalost, kardinal Vasa preminuo je već 1634. godine, u dobi od samo 22 godine. Uzrok njegove smrti, koja ga je zatekla u talijanskom gradu Padovi, bila je neka zarazna bolest, vjerojatno variola.


Komentari