Na današnji dan

Kardinal Herbert Vaughan – brat triju biskupa i pet časnih sestara – 1903.

Kardinal Herbert Vaughan svojedobno je bio prvi čovjek Katoličke crkve u Engleskoj i Walesu. Velika je njegova zasluga bilo skupljanje sredstava za izgradnju Westminsterske katedrale, najveće katoličke crkvene građevine u Engleskoj i Walesu.

Dana 19. lipnja 1903. godine umro je kardinal Herbert Vaughan, nadbiskup Westminstera i svojedobno prvi čovjek Katoličke crkve u Engleskoj i Walesu. Naime, nadbiskupi Westminstera imaju primat među svim biskupima u Engleskoj i Walesu. Njihova Westminsterska katedrala središnje je mjesto katoličanstva u tim zemljama. Ta se katedrala nalazi u Londonu, samo nekoliko stotina metara južno od Buckinghamske palače. Westminstersku katedralu potrebno je razlikovati od Westminsterske opatije koja je protestantska vjerska građevina. Te su dvije građevine međusobno udaljene manje od jednog kilometra. Upravo je nadbiskup kardinal Herbert Vaughan položio kamen temeljac današnje Westminsterske katedrale i prikupio sredstva za njenu gradnju.

Zanimljivo je da su u obitelji kardinala Herberta Vaughana čak četvorica braće postala biskupima (uz njega još trojica njegove braće). Dapače, još su i druga dvojica braće postala katoličkim svećenicima, tako da su svećeničko ređenje doživjela ukupno šestorica. Da stvar bude bolja, svih pet sestara kardinala Herberta Vaughana postale su časnim sestrama. Kardinalov brat Roger nije bio samo biskup, nego i nadbiskup grada Sydneya u Australiji.

Herbert Vaughan postao je nadbiskupom Westminstera 1892. godine, kao nasljednik znamenitog kardinala Henryja Edwarda Manninga (osobito zanimljiv po tome što se preobratio na Katoličku vjeru s anglikanizma). Nadbiskup Vaughan proglašen je kardinalom 1893. godine. Velika je zasluga kardinala Vaughana bilo skupljanje sredstava za izgradnju spomenute Westminsterske katedrale, najveće katoličke crkvene građevine u Engleskoj i Walesu. Ona je dovršena tek nakon njegove smrti, ali već u doba njegovog sprovoda mogla je za njega biti održana u njoj posmrtna misa. Zanimljivo je da je Westminsterska katedrala izgrađena u stilu nadahnutom bizantskom arhitektonskom tradicijom, donekle slično kao i crkva sv. Blaža u Zagrebu, koja je dovršena samo pet godina nakon Westminsterske katedrale.


Komentari