Na današnji dan

Kardinal Franjo Kuharić – sluga Božji – 1919.

Rođen je u kraju koji se danas naziva Dolina kardinala. Naime, u nedalekom Brezariću rođen je i kardinal bl. Alojzije Stepinac.

Hrvatski kardinal Franjo Kuharić rodio se 15. travnja 1919. godine u selu Gornji Pribić pokraj Krašića. Taj se kraj danas naziva i Dolinom kardinala (u nedalekom Brezariću rođen je kardinal bl. Alojzije Stepinac). Zanimljivo je da je Franjo Kuharić bio trinaesto, najmlađe dijete u obitelji. Školovao se u Klasičnoj gimnaziji na Šalati u Zagrebu, a u istom je gradu završio i studij teologije. Bio je župnik u više hrvatskih župa. Na njega je dva puta organiziran atentat: 1947. godine u Rakovom Potoku i 1948. godine u Jakovlju, a kao župnik bio je i na saslušanju u Udbi.

Biskupom je Franjo Kuharić postao 1964., a zagrebačkim nadbiskupom 1970. godine. Kardinalom je proglašen 1983. i to s titulom Sv. Girolamo dei Croati (hrv. sv. Jeronima od Hrvata), po hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu. Bio je poznat po kršćanskoj humanosti pa je za vrijeme Domovinskog rata izjavio: “Ako netko sruši tvoju kuću, ti njegovu čuvaj. Ako ti netko ubije oca, ti nemoj njegovog”. 

Otišao je u mirovinu 1997. godine, a naslijedio ga je kardinal Josip Bozanić. Preminuo je 11. ožujka 2002. godine. U skladu s pokretanjem postupka za Kuharićevo proglašenje blaženim, pokojni kardinal automatski dobiva naslov sluga Božji (lat. Servus Dei).


Komentari