Na današnji dan

Kardinal de Fleury – premijer francuskog kralja Luja XV. (1653.)

Dana 22. lipnja 1653. rođen je André-Hercule de Fleury, biskup i kardinal koji je postao vodećom osobom u Francuskoj u prvoj polovini 18. stoljeća. Rodio se kao plemić u Lodèveu u južnoj Francuskoj, a svećenikom je postao u dobi od oko 26 godina. Znatan dio svog života proveo je André-Hercule de Fleury na položaju biskupa Fréjusa, grada smještenog na području Provanse, kod znamenite francuske Azurne obale.

André-Hercule de Fleury imenovan je kardinalom 1726. godine, u vrijeme vladavine Luja XV. Iako je iste godine de facto počeo obnašati dužnost francuskog prvog ministra, de Fleury nikad nije službeno stupio na taj položaj. Bio je, pored kralja, najmoćnija osoba u francuskoj politici sve do smrti 1743. godine. Nastavio je politiku objedinjenja i usustavljenja (kodifikacije) pravnik propisa u jedinstven zakonik. Uveo je fiskalnu reformu koja je državnoj blagajni omogućila da se oporavi od skupih ratova koje je vodio kralj Luj XIV. Vodio je mudru i pragmatičnu vanjsku politiku usmjerenu ka izgradnji boljih odnosa s Habsburškom Monarhijom, ograničenju britanskog utjecaja u Europi i izbjegavanju uplitanja u dugotrajne i iscrpljujuće sukobe.

Pored političke funkcije, de Fleury bio je od 1715. angažiran kao osobni učitelj mladog Luja XV. Bio je član Francuske akademije, Akademije znanosti i još nekih znanstvenih institucija. Prikupio je kolekciju vrijednih orijentalnih rukopisa te ih pohranio u kraljevskoj knjižnici.

Piše: Boris Blažina


Komentari