Na današnji dan

Kapetan broda Beagle na kojem je Darwin oplovio svijet bio je kraljevske krvi – 1865.

Po izravnoj muškoj liniji bio je Robert FitzRoy potomak britanskog kralja Karla II. iz dinastije Stuart. Kasnije je postao admiral, a bio je jedno vrijeme i guverner Novog Zelanda.

Dana 30. travnja 1865. godine umro je britanski admiral Robert FitzRoy, poznat kao zapovjednik broda Beagle kojim je Charles Darwin putovao oko svijeta. Zanimljivo je da je Robert FitzRoy bio iznimno visokog podrijetla. Naime, njegov je otac bio general lord Charles FitzRoy, sin trećeg vojvode od Graftona (britanskog premijera). Po izravnoj muškoj liniji bio je potomak britanskog kralja Karla II. iz dinastije Stuart (prezime FitzRoy zapravo je označavalo nezakonito kraljevo potomstvo).

U doba kad je prvi put postao zapovjednikom broda Beagle bile su Robertu FitzRoyu samo 23 godine. Kad je krenuo na povijesno putovanje s Charlesom Darwinom bio je sa samo 26 godina još uvijek vrlo mlad za zapovjednika broda (tome je vjerojatno doprinijelo njegovo aristokratsko podrijetlo). Charles Darwin bio je na početku tog putovanja još tri i pol godine mlađi od FitzRoya.

Nakon završetka tog putovanja Robert FitzRoy ostvario je znatnu karijeru. Bio je jedno vrijeme zastupnik u britanskom parlamentu, a 1843. godine postao je guverner Novog Zelanda. Dobio je i čin admirala. U kasnijem dijelu života koncentrirao se uglavnom na baljenje meteorologijom, a na tom je području postao jedan od vodećih svjetskih stručnjaka. 


Komentari