Na današnji dan

Kansas postao američkom saveznom državom – 1861.

Glavni je grad države Kansas Topeka, no najveći je grad Wichita, poznata i kao Svjetska zračna prijestolnica zbog mnogih proizvođača zrakoplova koji ondje imaju sjedište.

Dana 29. siječnja 1861. godine Kansas je postao američkom saveznom državom, 34. po redu koja je primljena u SAD. Upravo se u Kansasu danas nalazi geografsko središte 48 povezanih država SAD-a (bez Aljaske i Havaja).

 Zanimljivo je da je velegrad Kansas City nastao prije države Kansas, a ne nalazi se u njoj, nego u susjednoj državi Missouri (primljenoj u SAD čak 40 godina prije države Kansas). Doduše, do danas se Kansas City toliko proširio da se jedan njegov manji dio nalazi i u državi Kansas (naziva ga se Kansas City, Kansas ili skraćeno KCK). Glavni je grad države Kansas Topeka, no najveći je grad Wichita, poznata i kao Svjetska zračna prijestolnica (engl. The Air Capital of the World) zbog mnogih proizvođača zrakoplova koji ondje imaju sjedište. Kansas je razmjerno rijetko naseljen u usporedbi s drugim državama. Naime, naseljava ga samo oko 2.920.641 stanovnika, slično kao pretežito pustinjsku državu Nevadu (Kansas je, za razliku od nje u poljoprivrednom smislu izrazito obrađen).

Komentari