Na današnji dan

Kancelar d’Aguesseau – vrhunski pravnik Luja XV. (1668.)

Dana 27. studenog 1668. rođen je Henri François d’Aguesseau, kancelar Francuske iz početnog razdoblja vladavine kralja Luja XV. Kancelarski položaj u Francuskoj u razdoblju tzv. Starog režima (prije Francuske revolucije) davao je obnašatelju vrhovnu moć na području pravosuđa, slično položaju ministra pravosuđa u kasnijim državama.

Kancelar d’Aguesseau rođen je u gradu Limogesu, na području regije Limousin. Već je po obiteljskom nasljeđu dobio visoke funkcije, jer je dobar dio službi u francuskoj upravi u to vrijeme bio nasljedan. U pravnim je pitanjima d’Aguesseau bio izvanredno savjestan, tako da ga je znameniti memoarist vojvoda de Saint-Simon pokudio zbog toga što je previše vremena provodio proučavajući slučajeve donesene pred njega.

Kao kancelar je d’Aguesseau pokušao sastaviti zbirku svih francuskih zakona, no nije to uspio učiniti do smrti. Ipak, uspio je donekle ujednačiti sudske procedure i provođenje zakona u pokrajinama, kao i precizirati jurisdikciju pojedinih sudova. Odigrao je i važnu ulogu u smirivanju vjerskih nemira u Francuskoj.

Preminuo je u Parizu 1751. u visokoj 83. godini. Danas se d’Aguesseauov kip nalazi ispred zgrade francuske Narodne skupštine tj. donjeg doma parlamenta u Parizu (riječ je o palači zvanoj Palais Bourbon).


Komentari