Na današnji dan

Kamo je pao Apollo 13 nakon što se jedva uspio vratiti na Zemlju? – 1970.

Letjelica se spustila u područje u Tihom oceanu, stotinama kilometara daleko od najbližih otoka.

Apollo 13 uspio se vratiti na Zemlju unatoč teškim problemima za vrijeme leta 17. travnja 1970. godine. Letjelica se spustila u područje u Tihom oceanu, stotinama kilometara daleko od najbližih otoka, otprilike između Cookovog Otočja i Tonge. Međutim, u blizini je bio američki nosač helikoptera USS Iwo Jima (udaljen svega 6,5 kilometara). Brod je pokupio američke astronaute i ostatke letjelice.

Sva trojica članova posade Apolla 13 – James Lovell (zapovjednik), John Swigert (pilot zapovjednog modula) i Fred Haise (pilot lunarnog modula) – bili su u dobrom stanju, osim što je Haise imao tešku infekciju mokraćnih putova. Uzrok tome bio je nedostatan unos tekućine. Naime, astronautima su tijekom leta kroz svemir rekli da ne izbacuju urin iz modula jer bi to moglo promijeniti putanju letjelice. Astronauti su do doslovno shvatili i zatim su skladištili sav urin u letjelici do kraja puta. Zapravo se radilo o nesporazumu, jer takav postupak vjerojatno nije bio nužan.

Osobito su napeti trenutci kad svemirske letjelice ulaze u Zemljinu atmosferu. Naime, tada nastaje oko 4 minute radio-zatišja zbog ionizacije zraka oko letjelica. Kod Apolla 13 to je radio-zatišje trajalo čak 6 minuta, točnije oko 87 sekundi duže od uobičajenog pa je napetost iščekivanja bila još veća.


Komentari