Na današnji dan

Kamisese Mara – prvi premijer otočne države Fidži – 1920.

Bio je na čelu vlade Fidžija, što kolonijalne, što nezavisne, tijekom dvadeset godina. 

Dana 6. svibnja 1920. godine rođen je Kamisese Mara, prvi premijer nezavisne tihooceanske otočne države Fidži. Mara je ima toliko velik utjecaj na Fidžijevo stjecanje nezavisnosti od Velike Britanije da ga smatraju svojevrsnim ocem osnivačem te države.

Mara je rođen kao pripadnik fidžijskog plemstva, tako da mu je ispred imena stavljan naslov Ratu (u prijevodu poglavica). Dobio je i fidžijske aristokratske titule Tui Lau i Tui Nayau, od kojih posljednja označava vrhovnog poglavicu Otočja Lau. Mara je u mladosti studirao na znamenitom Sveučilištu u Oxfordu, a poslije je stekao i doktorat u Londonu.

Godine 1967., kad je Fidži još uvijek bio pod britanskom kolonijalnom vlasti, postao je Kamisese Mara prvim ministrom Fidžija. Kad je ta država stekla nezavisnost 1970. godine postao je i njenim prvim premijerom, a ostao je zatim na vlasti sve do 1987. godine. Bio je, dakle, na čelu vlade Fidžija, što kolonijalne, što nezavisne, tijekom  dvadeset godina. Kasnije je izabran i za predsjednika Fidžija, a na toj je poziciji bio od 1994. do 2000. godine.

Ratu Kamisese Mara preminuo je 2004. godine na Fidžiju, u 84. godini.


Komentari