Na današnji dan

Kalifornija – država veća od Njemačke i gospodarski snažna gotovo kao cijela Indija – 1850.

Danas je Kalifornija država s daleko najviše stanovnika u SAD-u (više od 38 milijuna).

Kalifornija je proglašena 31. američkom saveznom državom 9. kolovoza 1850. godine. Dogodilo se to 74 godine nakon nastanka SAD-a. Naime, u vrijeme dok je prvih 13 američkih država proglasilo nezavisnost, Kalifornija je još bila španjolsko rubno područje, koje su malo po malo naseljavali doseljenici iz Latinske Amerike, uglavnom prevođeni franjevačkim misionarima.

Nakon što su Amerikanci preuzeli Kaliforniju od Meksika, ona je dobila i status države (to inače nije. Prvi glavni grad države Kalifornije bio je maleni Pueblo de San Jose. Zatim je prijestolnica preseljena u Vallejo, pa u Beniciu, sve dok konačno nije odabran Sacramento (današnji kalifornijski glavni grad).

U doba kad je Kalifornija postala državom, do nje se vrlo teško moglo doći iz glavnih američkih središta na Atlantskom oceanu (New York, Philadelphia itd.) Naime, zbog loših putova po tzv. Divljem zapadu čak se običavalo ići iz New Yorka brodom oko cijele Južne Amerike i na taj način zaobilaznim putem doći do kalifornijskih luka.

Danas je Kalifornija američka država s daleko najviše stanovnika – više od 38.000.000, a i površinom je razmjerno velika (npr. veća je od cijele Njemačke). Po gospodarskoj snazi Kalifornija nadmašuje većinu svjetskih nezavisnih država (ima veći godišnji BDP od Meksika, Australije, Argentine, Irana, Švedske, Švicarske, Turske i Nizozemske, a ne zaostaje mnogo za Ruskom Federacijom i Indijom).


Komentari