Na današnji dan

Kalif koji je vladao od današnje Libije do rijeke Ind (634.)

Omar (Umar, Omer) postao je kalifom islama, tj. nasljednikom ili zamjenikom proroka Muhameda 23. kolovoza 634. godine. Bio je drugi kalif u povijesti islama, a na taj je položaj došao nakon smrti prvog kalifa, Abu Bakra, tasta proroka Muhameda. Taj se kalif rodio u Meki oko 583. godine, što znači da je od proroka Muhameda bio mlađi desetak godina. Postao je jednim od najbliskijih Muhamedovih pratilaca, a odlikovao se pismenošću (u to vrijeme rijetkom osobinom). Suniti ga ubrajaju u grupu četiri pravedna kalifa, dok ga šijiti smatraju jednim od uzurpatora.

U vrijeme Omara Kalifat se teritorijalno proširio neslućenom brzinom, na područja koja danas pokrivaju države Irak, Iran, Azerbajdžan, Armenija, Gruzija, Sirija, Jordan, Palestina, Libanon, Izrael, Egipat, kao i na dijelove današnjeg Afganistana, Turkmenistana i Pakistana. Nikada prije ni kasnije u povijesti islam nije doživio takvu brzinu širenja kao u vrijeme kalifa Omara. Osvojen je i Jeruzalem u koji je, prema legendi, kalif ušao na pokoran način šetajući kraj magarca na kojem je sjedio njegov sluga. Navodi se da je osvojio oko 4.000 gradova. 

Proširio je i obnovio Veliku džamiju u Meki i Džamiju proroka u Medini. Započeo je i proces donošenja islamskoga zakona. Zapovijedio je da se godine počnu brojati od Hidžre, tj. od 622. godine.

Kalifom je bio od 634. do 644. godine, kada je podlegao ranama zadobivenim u atentatu nožem. Na kraju njegova života vlast mu se protezala od područja današnje Libije pa se do rijeke Inda. 


piše: Dražen Krajcar

Komentari