Na današnji dan

Kako su zagrebačke novine izvještavale o Prvom svjetskom ratu – 1917.

Eksluzivno za Božić povijest.hr donosi vam izvješća sa ratišta iz Prvog svjetskog rata!

U izdanju od 6. siječnja 1917. godine zagrebački Ilustrovani list donosi pregled stanja na bojištima diljem Europe za Božić protekle godine u svojoj rubrici Ratni koledar.

Naime, u navedeno doba Prvi svjetski rat je ušao u pat-poziciju, niti jedna strana nije mogla napraviti odlučujući proboj, tj, prisiliti neprijatelja na predaju. U takvoj atmosferi, a pričamo o ratovanju u rovovima koje se odužilo, nije niti čudo da su izvještaji s bojišta suhoparni i bez neke euforije.

Pa evo pročitajte ih:


– Kod borba u nizini Velike Vlaške i na rubu planina južno od Sarata dopremljeno je 5.500 zarobljenih Rusa. Istovremeno njemačke čete, poduprte od austro-ugarskih bataljuna jurišaju na selo Filipesti (na željezničkoj pruzi Buzeu – Braila) te jako utvrđene ruske pozicije koje se priključuju sa obje strane. Također na uzvisini Ludowe, na Karpatima, jaka topnička vatra. Ali u dolini Neagre izjalovila se provala ruskih odjeljenja. Na donjem Stochodu topnička vatra. U dolini Neagre izjalovila se provala ruskih snaga. Sjeverozapadno od Lucka zarobljeno 16 vojnika.

– Na talijanskom bojištu bez promjene.

– Makedonsko bojište bilježi uspješne provale bugarske pješadije kod Bitolja. Istovremeno na zavoju kod Crne Rijeke izmjenjuje se žestoka topnička vatra.

– Na zapadnom ratištu jaka topnička djelatnost s obiju strana. Suzbijene provale jakih engleskih snaga kod Ypresa.

piše: Dražen Krajcar

Komentari