Na današnji dan

Kako su vladari Berlina zavladali Pruskom? – 1572.

Johann Sigismund Hohenzollern, s prijestolnicom u Berlinu, naslijedio je od svog rođaka Prusku i tako je u svojim rukama ujedinio ta područja.

Dana 8. studenog 1572. godine rođen je Johann Sigismund Hohenzollern, prvi kalvinistički vladar Brandenburga i Pruske. Od oca je naslijedio Brandenburg, važnu markgrofoviju sa središtem u Berlinu, no dokopao se teritorijem još veće Pruske, koja je nominalno bila u sastavu Poljske. Premda je Pruska u prethodnom stoljeću bila u posjedu Teutonskog viteškog reda, pri Lutherovoj protestantskoj reformaciji jedan je rođak Johanna Sigismunda – Albert Hohenzollern – kao veliki meštar tog reda pretvorio Prusku u svoj osobni posjed. Po tom je rođaku Johann Sigismund naslijedio Prusku i tako ju je u svojim rukama ujedinio s Brandenburgom i Berlinom. Bila je to važna povijesna činjenica, jer se iz Berlina kasnije Pruskom vladalo sve do pred kraj Drugog svjetskog rata (1945. godine).

Johann Sigismund Hohenzollern rodio se u gradu Halleu na rijeci Saale. Premda je izvorno bio luteran (protestant evangeličke denominacije), tijekom života preobratio se na kalvinizam. I njegovi su potomci, kao vladari Brandenburga i Pruske, zatim bili kalvinisti stoljećima. Dovelo je to do neobične kombinacije u kojoj su berlinski vladari Brandenburga i Pruske bili kalvinisti, dok su njihovi podanici velikom većinom bili luterani. Johann Sigismund Hohenzollern preminuo je u svojoj prijestolnici Berlinu 1619. godine, u dobi od 47 godina.


Komentari