Na današnji dan

Kako su se Vikinzi trajno naselili u Francuskoj? – 911.

Po Vikinzima je područje na kojem su se naselili dobilo ime Normandija (Vikinge su nazivali i Nortmanni). Francuski je kralj dopustio Vikinzima da se nasele ondje, da bi zauzvrat prestali pljačkati njegovu zemlju.

Dana 11. srpnja 911. godine sklopljen je važan sporazum između Vikinga i francuskog (zapadnofranačkog) kralja Karla III. u mjestu Saint-Clair-sur-Epte. Tim su sporazumom Vikinzi dobili pravo naseljavanja na velikom području sjeverozapadne Francuske. Upravo po Vikinzima ta je zemlja zatim dobila ime Normandija (Vikinge su nazivali i Nortmanni).

Razlog zašto je francuski kralj prihvatio takvo naseljavanje barbarskih stranaca proizašao je iz nužde. Naime, Vikinzi su prethodno godinama pljačkali francuska područja. Zalijetali su se pomoću svojih brodova s mora tokovima francuskih rijeka i napadali lokalne gradove. Poharali su čak i Pariz, prodiranjem niz rijeku Seinu. Na kraju je francuski kralj Karlo III. ponudio Vikinzima da se nasele na području današnje Normandije, a da zauzvrat prestanu pljačkati njegovu zemlju. Time je nastala slavna Normandija, a prvi njen poglavar bio je vikinški vođa Rolon, i to kao vazal francuskog kralja.

Normandija je dobila status vojvodstva, a njeni su vojvode – Rolonovi potomci – postali izuzetno važni igrači na polju europske politike u srednjem vijeku. Naime, Rolonov je praprapraunuk Vilim Osvajač, kao vojvoda od Normandije, osvojio Englesku i postao engleski kralj. Pojedini normanski moćnici kasnije su stvorili države i u južnoj Italiji, a bili su utjecajni i na području hrvatskog Jadrana.


Komentari