Na današnji dan

Kako su prvog Hitlerovog feldmaršala srušili s ministarskog položaja? – 1946.

Feldmaršal Werner von Blomberg bio je Hitlerov ministar rata i vrhovni zapovjednik njemačkih oružanih snaga.

Dana 14. ožujuka 1946. godine umro je njemački feldmaršal Werner von Blomberg. Poznat je po tome što je bio ministar rata  u doba Hitlerove vlasti u Njemačkoj. Dapače, uz funkciju ministra rata, feldmaršal von Blomberg držao je i položaj vrhovnog zapovjednika njemačkih oružanih snaga.

Werner von Blomberg bio je ujedno i prvi njemački časnik kojem je Adolf Hitler dao najviši čin u njemačkoj vojsci – onaj feldmaršala. Spomenuta titula vrhovnog zapovjednika njemačkih oružanih snaga i čin feldmaršala bili su možda i uzrok Blombergove propasti. Naime, na tom su mu položaju i činu izgleda bili zavidni Herman Göring i Heinrich Himmler.

I doista, Göring i Himmler 1938. godine pronašli su način kako da sruše Blomberga. Otkrili su da je njegova nova supruga, 26-godišnja tipkačica, u mladosti navodno pozirala za neke pornografske fotografije, i to fotografu židovskog podrijetla s kojim je tada i živjela. Kad je to dojavljeno Hitleru, on je tražio od Blomberga da poništi taj brak. Međutim, feldmaršal Blomberg odbio je odbaciti svoju suprugu. Bio je stoga prisiljen dati ostavku na svoje funkcije.

Nakon ostavke, Blomberg je sa suprugom bio godinu dana u egzilu na otoku Capriju, a kasnije se nije isticao tijekom cijelog Drugog svjetskog rata. Pri kraju rata uhitili su ga saveznici, a umro je u pritvoru u Nürnbergu. Bilo mu je 67 godina života, a uzrok smrti bio je karcinom.


Komentari