Na današnji dan

Kako su nastali znameniti talijanski Carabinieri? (1814.)

Dvije talijanske policijske službe – Carabinieri i Polizia di Stato – razlikuju se po uniformama i bojama vozila.

Dana 13. srpnja 1814. godine osnovani su poznati talijanski Carabinieri. Riječ je o postrojbama za zaštitu javnog reda i mira, sličnima policiji. Međutim, za razliku od policije, talijanski su Carabinieri podređeni Ministarstvu obrane, a ne Ministarstvu unutarnjih poslova. Republika Italija, uz Carabiniere ima i redovnu policiju, koja se naziva Polizia di Stato. Te dvije službe razlikuju se po uniformama i bojama vozila – Carabinieri imaju tamnoplave (gotovo crne) uniforme s crvenim i srebrnim detaljima, dok policajci imaju plave uniforme i svijetloplava vozila.

Zanimljivo je da su Carabinieri službeno dio Talijanskih oružanih snaga (tal. Forze Armate Italiane). Carabinieri funkcioniraju i kao talijanska vojna policija, no nadležni su i za civile (tzv. žandarmerijski sustav). Usto, Carabinieri sudjeluju i na svjetskim ratištima, slično drugim vojnim postrojbama. Zanimljivo je da Carabiniera u Italiji ima preko 100.000 – čak i više nego običnih policajaca.

Carabinieri su osnovani kao jedinica Kraljevine Sardinije, tj. Pijemonta (bilo je to znatno prije nego što je Italija ujedinjena u jednu državu). Carabinieri imaju činove slične vojnima, s time da najviši položaj ima Comandante generale dell’Arma dei Carabinieri. Najviših pet činova su generalski, a zatim slijede viši i niži časnici. Zanimljivi su dočasnički činovi u Carabinierima, koji zvuče vrlo impresivno: npr. maršal (tal. maresciallo) i brigadir (tal. brigadiere).


Komentari