Na današnji dan

Kako su nastali Jehovini svjedoci? – 1916.

Organizacija Watch Tower Bible and Tract Society bila je ključna za nastanak Jehovinih svjedoka. Utemeljitelj te organizacije bio je Amerikanac Charles Taze Russell.

Dana 31. listopada 1916. godine umro je Amerikanac Charles Taze Russell, utemeljitelj pokreta iz kojeg su nastali Jehovini svjedoci. Charles Taze Russell rođen je u mjestu Allegheny u blizini američkog grada Pittsburgha (danas je Allegheny dio Pittsburgha, jer se taj grad u međuvremenu proširio). Upravo je Pittsburgh bio jedno od glavnih središta Russellovog djelovanja tijekom života, a ondje je i pokopan.

Charles Taze Russell bio je škotsko-irskog podrijetla, a odrastao je u protestantskoj sredini. S vremenom je razvijao vlastita tumačenja kršćanske vjere. Russell je od roditelja naslijedio znatna sredstva, tako da je mogao investirati u tiskanje djela kršćanske tematike. Već u dobi od oko 27 godina vodio je vlastite novine nazvane Zion’s Watch Tower and Herald of Christ’s Presence. Ubrzo je osnovao i organizaciju za distribuciju tiskanih djela. Organizacija je dobila naziv Zion’s Watch Tower Tract Society, a kasnije je preimenovana u Watch Tower Bible and Tract Society.

Godine 1908. Russell je preselio sjedište organizacije u newyoršku četvrt Brooklyn. Ondje i danas postoji ta organizacija pod nazivom Watch Tower Bible and Tract Society of Pennsylvania i ujedno predstavlja u pravnom smislu vodeći organ Jehovinih svjedoka u svijetu.


Tiskanjem velikih količina materijala Charles Taze Russell postao je utjecajan u Sjedinjenim Američkim Državama krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Umro je tijekom turneje po SAD-u, u dobi od 64 godine.

Komentari