Na današnji dan

Kako su Grimaldijevi postali moćni kneževi od Monaka? – 1662.

Isprva su Grimaldijevi stoljećima nosili titulu gospodar od Monaka, a tek je Honore II. uzeo oko 1612. godine titulu knez od Monaka.

Prvi knez od Monaka zvao se Honore II. i bio je pripadnik slavne obitelji Grimaldi. Ta je obitelj prvi puta zavladala Monakom još davne 1297. godine, oko 300 godina prije Honoreova rođenja. Isprva su Grimaldijevi stoljećima nosili titulu gospodar od Monaka (Seigneur de Monaco), a tek je Honore II. uzeo oko 1612. godine titulu knez od Monaka (Prince de Monaco). Titula prince dolazi od latinske riječi princeps što znači prvi. Često se u hrvatskom jeziku riječ princ prevodi riječju knez.

Za vrijeme kneza Honorea II.Grimaldija, Monako je međunarodno priznat kao suverena država. To je značilo da princ od Monaka od tada nije bio vazal niti jednog stranog vladara, već je bio odgovoran za svoje postupke samo Bogu. U dinastičkom smislu suverenost je bila važna jer su se takve dinastije mogle bračno sjedinjivati s europskim kraljevima i ostalim nezavisnim vladarima (obično nesuvereno plemstvo u načelu nije smjelo ulaziti u brakove s osobama kraljevskog roda, odnosno potomstvo iz takvih brakova smatrano je neravnopravnim i nije moglo nasljeđivati prijestolje).

Najstariji sin i nasljednik prvog princa od Monaka dobio je titulu markiza od Bauxa, a tu titulu tradicionalno su nosili i sljedeći prijestolonasljednici Monaka. Tako je i sadašnji princ Albert u doba dok mu je otac bio živ nosio titulu markiz od Bauxa. Inače, ta titula odnosi se na grad Les Baux-de-Provence u Francuskoj, po kojem je dobila ime poznata aluminijska ruda boksit. Danas je Albert 14. po redu knez od Monaka.


Knez Honore II. umro je u Monaku upravo na današnji dan 1662. godine u 65. godini života. Pokopan je u poznatoj katedrali u središtu Monaka, nedaleko od vladarske palače. U istoj su se katedrali tradicionalno održavala katolička vjenčanja vladara od Monaka. Primjerice, tamo su vjenčani princ Rainer i Grace Kelly.

Komentari