Select your Top Menu from wp menus

07.12.

Kako su Amerikanci objavili rat Hrvatskoj (1917.)

Kako su Amerikanci objavili rat Hrvatskoj (1917.)

Dana 7. prosinca 1917. Sjedinjene Američke Države objavile su rat Austro-Ugarskoj, a time i Hrvatskoj koja je bila u njenom sastavu. Radilo se o Prvom svjetskom ratu, izrazito krvavom sukobu potaknutom ponajprije imperijalističkim ambicijama velikih sila. Ulazak SAD-a u rat bio je prijelomni događaj koji je, prema mišljenju mnogih povjesničara, odlučio o tome koja će strana na kraju pobijediti. Naime, rat je do današnjeg dana 1917. već trajao više od 40 iscrpljujućih mjeseci. Sjedinjene Države ušle su u rat relativno kasno jer je unutar njih postojao velik otpor miješanju u nešto što su smatrali europskom stvari.

Sjedinjene Američke Države nekada nisu obavljale ulogu svjetskog policajca kao danas. Dapače, nastojale su se u velikoj mjeri izolirati od ostatka svijeta, mareći u samo za sjeverni i južni američki kontinent (bila je to tzv. Monroeova doktrina). Američki predsjednik Wilson, koji je bio na čelu SAD-a u vrijeme Prvog svjetskog rata, imao je mnogo muke da uvjeri Amerikance u nužnost ulaska u rat kako bi se pomoglo demokratskim državama saveznicama (prvenstveno Ujedinjenoj Kraljevini i Francuskoj) da ih ne pobijedi carska Njemačka.

Tek nakon teških njemačkih provokacija, kao što je bio totalni podmornički rat, objavio je SAD rat Njemačkom Carstvu, a zatim i Austro-Ugarskoj. Među američkim vojnicima koji su došli na europska bojišta bio je i mladi Ernest Hemingway, koji je vozio kola hitne pomoći na talijanskom bojištu, gdje se ratovalo protiv Austro-Ugarske pod vodstvom slavnog Svetozara Borojevića.

Facebook Comments

Vezani članci