Na današnji dan

Kako se obogatila dinastija Rothschild? – 1812.

Rothschild koji je osnovao obiteljsko bankarsko carstvo rođen je u židovskom getu u Frankfurtu na Majni, a u tom gradu je i umro. 

Dana 19. rujna 1812. godine umro je čovjek koji je bio začetnik bogatstva vjerojatno najimućnije obitelji u svjetskoj povijesti. Ime mu je bilo Mayer Amschel Rothschild i umro je u Frankfurtu na Majni, istom gradu u kojem je i rođen 68 godina ranije. Rothschildovi su generacijama živjeli u Frankfurtu u židovskom getu poznatom po nazivu Judengasse. 

Obitelj Rothschild živjela je u kući kojoj je pročelje prema ulici bilo široko samo 3,4 metra (zbog ograničenosti prostora u židovskom getu). Mayeru Amschelu Rothschildu posao je krenuo kad je postao novčarem njemačkog princa Wilhelma od Hessena. Obitelj tog princa uvelike se obogatila iznajmljujući Velikoj Britaniji plaćenike koji su se borili protiv Amerikanaca u Ratu za nezavisnost. Naime, poznato je da Britanci nikada nisu imali znatnu kopnenu vojsku (imali su samo jaku mornaricu), pa su vojnike za rat protiv Amerikanaca morali iznajmljivati. Te plaćenike protiv kojih su se borili, Amerikanci su nazivali Hessians.

Mayer Amschel Rothschild postao je s vremenom glavni bankar bogatog princa Wilhelma od Hessea i koristio je prinčev novac za velike međunarodne investicije. Prilično brzo je Rothschildovo bogatstvo nadmašilo ono od princa. Rothschild se jako obogatio kad je posuđivao novac Britancima za borbu protiv Napoleona u Portugalu.

Glavna Rothschildova snaga bilo je njegovih pet sinova. Poslao je po jednoga od njih u pet najvažnijih europskih gradova da osnuju tamo podružnice. Pri tome je najstariji sin ostao u Frankfurtu da naslijedi oca. Ostala četiri brata osnovali su podružnice u Londonu, Parizu, Beču i Napulju. Tako prošireno carstvo postalo je najveća svjetska bankarska organizacija.


Mayer Amschel umro je dvije godine nakon što je uspješno osnovana i zadnja podružnica, ona u Parizu. Časopis Forbes proglasio ga je sedmim najutjecajnijim poslovnim čovjekom svih vremena.

Komentari