Na današnji dan

Kako se mladi Napoleon proslavio masakrom – 1795.

Ujedinjena rojalistička i britanska vojska krenula je prema Parizu da uništi revolucionare. Na taj poticaj digli su se i u samom Parizu rojalisti, grupirani u četvrti Le Peletier. 

Dana 3. listopada 1795. godine započeo je niz događaja koji je doveo mladog Napoleona Bonapartea do statusa francuskog nacionalnog junaka. Naime, Napoleonu je uspjelo obraniti francusku revolucionarnu vlast od napada rojalista koji su prijetili potpunim ukidanjem tekovina Revolucije.

Poznato je da Francusku revoluciju nisu podržavali svi Francuzi. Jedan dio ostao je odan monarhiji i nazivan je rojalistima. Također, strane su sile pokušale ugušiti Revoluciju. Godine 1795. iskrcao se vođa rojalista – sam brat kralja Luja XVIII. (nazivan grof od Artoisa) – na obalu Francuske potpomognut od Britanaca. Ujedinjena rojalistička i britanska vojska krenula je prema Parizu da uništi revolucionare. Na taj poticaj digli su se i u samom Parizu rojalisti, grupirani u četvrti Le Peletier. Oni su navalili na revolucionarnu skupštinu, Konvent, pokušavajući tako uništiti središte revolucionarne vlasti u Parizu. Konvent je za svoju obranu imenovao na današnji dan mladog generala Bonapartea, starog samo 26 godina. Napoleon je hitro reagirao. Poslao je potporučnika Joachima Murata (kasnijeg Napoleonovog najslavnijeg maršala, koji je čak postao i kralj) po topove i organizirao obranu.

Napoleonove trupe napunile su topove posebnim punjenjem od mnoštva sitnijih zrna (slično metalnim grozdovima). Takvi pucnjevi rasprskavali su veliki broj zrna u širem području i bili su vrlo učinkoviti protiv pješačkog napada. Kad su pariški rojalisti napali, Napoleon je naredio da se puca po njima. Došlo je do pravog masakra rojalista. Na pariškim ulicama ostalo je ležati možda i do 600 mrtvih tijela. Napoleonova pobjeda bila je potpuna, postao je nacionalnim junakom i za koji mjesec dano mu je zapovjedništvo nad francuskom vojskom u Italiji.


Komentari