Na današnji dan

Kako je završio posljednji šah Irana? – 1980.

Muhamed Reza Pahlavi bio je poznat po bogatstvu koje je nagomilao već njegov otac, prvi šah iz dinastije Pahlavi. Muhameda Rezu Pahlavija svrgnuli su iranski revolucionari 1979. godine, a vlast je preuzeo ajatolah Homeini. Šah je otišao u egzil, seleći se iz države u državu…

Dana 27. srpnja 1980. umro je posljednji iranski šah (car). Ime mu je bilo Muhamed Reza Pahlavi, a bio je poznat po cijelom svijetu jer je preko 37 godina vladao Iranom. Nosio je pompozne titule iranskih (perzijskih) vladara – Shahanshah (hrv. kralj kraljeva), Aryamehr (hrv. svjetlo Arijevaca) itd. Premda je Iran bio poznat po najvećoj pojedinačnoj kolekciji kraljevskih dragulja na svijetu, koje je šah Muhamed Reza Pahlavi ekstravagantno upotrijebio pri svojoj krunidbi, ipak je on bio vladar prilično naklonjen Zapadu i često se družio s europskim i američkim državnicima, obučen potpuno u zapadnjačkom stilu.

Muhamed Reza Pahlavi školovao se u Švicarskoj, u znamenitom institutu Le Rosey, koji su pohađali mnogi strani prinčevi, aristokrati i djeca milijardera. Primjerice, u institutu Le Rosey, osim šaha su se školovali: kralj Albert II. od Belgije, Aga Khan IV, srpski prijestolonasljednik Aleksandar Karađorđević, Winston Churchill (premijerov unuk), Dodi Al-Fayed, kralj Fuad II. od Egipta, knez Egon od Fürstenberga, kralj Juan Carlos od Španjolske, knez Rainier III. od Monaka itd.

Šah Muhamed Reza Pahlavi bio je legendarno poznat po bogatstvu koje je nagomilao već njegov otac, prvi šah iz dinastije Pahlavi. Vjerojatno da bi djelomično iskupio očevo pretjerano gomilanje, Muhamed Reza Pahlavi vratio je posjed od navodno čak 2.000 sela u Iranu, koja je naslijedio od oca, lokalnom stanovništvu po niskim cijenama.

Kao što je mnogima iz povijesti poznato, šaha Muhameda Rezu Pahlavija svrgnuli su iranski revolucionari 1979. godine, a vlast je preuzeo ajatolah Homeini. Tako je nastala islamska republika u Iranu koja traje i do danas. Šah je otišao u egzil, seleći se iz države u državu. Bio je neko vrijeme u Egiptu, zatim u Maroku, na Bahamima te čak i u Meksiku. Na kraju je šah završio na liječenju u SAD-u, što je izazvalo napetost u američko-iranskim odnosima. Šah je, unatoč bolesti, morao iz SAD-a otići u Panamu, a na kraju opet u Egipat, gdje je i umro 1980. godine.


Komentari