Na današnji dan

Kako je završio posljednji njemački car? (1941.)

Posljednji njemački car – Vilim II. (Wilhelm II.) iz dinastije Hohenzollern, umro je 4. lipnja 1941. godine. Mnogima je poznata njegova uloga u pokretanju i vođenju Prvog svjetskog rata, zbog čega je do danas ostao zloglasan. Unatoč milijunskim ljudskim žrtvama u tom ratu, Njemačko je Carstvo izgubilo, a Vilim II. morao je abdicirati, pa čak i napustiti Njemačku. Otišao je u susjednu Nizozemsku gdje je dobio azil i nastanio se u dvorcu Doorn nedaleko od Utrechta. Ondje je proživio posljednje 22 godine života, sve do smrti 1941. godine.

Dakako, te 1941. godine kad je stari Kaiser umro, u Njemačkoj je vladao Adolf Hitler i upravo se spremao napasti SSSR. Dapače, Vilim II. umro je samo 18 dana prije njemačke invazije na SSSR (poznata Operacija Barbarossa).

Zanimljiv je bio Hitlerov odnos prema Kaiseru. Naime, Hitler je ponekad koristio carsku obitelj u propagandne svrhe, ali nikako nije htio pomoći toj dinastiji da se vrati na vlast u Njemačkoj. Naravno, razlog je bio u tome što bi to umanjilo njegovu moć, koju nije bio spreman dijeliti s Hohenzollernima. Primjerice, kad je Kaiser umro u Nizozemskoj, Hitler je bio bijesan kad je saznao da su njemačke trupe poslane onamo čuvati počasnu stražu za pokojnika. Dapače, Hitler je prijetio da će otpustiti njemačkog generala koji je to naredio (cijela je Nizozemska u to doba bila pod okupacijom Trećeg Reicha).

Ipak, Hitler je htio da se tijelo pokojnog Kaisera svečano sahrani u Berlinu, jer bi to bio prikladan simbol smrti starog Reicha i prijelaza vlasti na njegov Treći Reich. Međutim, Kaiserova je želja prije smrti bila da ga se ne pokopa u Njemačkoj sve dok ne bude u nju vraćena monarhija. Tako je Kaiser na kraju pokopan u Nizozemskoj, pokraj dvorca Doorn gdje je i umro. Careva je želje također bila da se pri sprovodu ne pokazuju svastike i ostali nacistički simboli, ali to nije ispoštovano. Kaiserovo tijelo i danas još uvijek leži u mauzoleju pokraj dvorca Doorn u Nizozemskoj.


Komentari