Na današnji dan

Kako je završio jedini zakoniti sin Napoleona Bonapartea? (1832.)

Dana 22. srpnja 1832. godine umro je jedini zakoniti potomak cara Napoleona Bonapartea – njegov sin Napoleon II. – kojeg je dobio s austrijskom nadvojvotkinjom Marijom Lujzom. Napoleon II. rodio se 1811. godine, a otac mu je dodijelio titulu kralj Rima (franc. Roi de Rome). Međutim, Napoleon je uskoro doživio poraz, tako da je morao abdicirati kad su dječaku bile samo tri godine. Zanimljivo je da je Napoleon pri abdikaciji svoje prijestolje službeno ostavio sinu, tako da je Napoleon II. nominalno postao car Francuza (franc. Empereur des Français). Ipak, to u praksi nije imalo veliko značenje, jer tako malen dječak nije imao nikakvu stvarnu vlast.

Nakon Napoleonovog pada, Marija Lujza povela je sina u Beč (njen otac bio je austrijski car). Dječak je odrastao u Austriji, a zvali su ga Franz (to je bio njemački oblik njegovog drugog imena François), vjerojatno da uklone uspomenu na njegovog oca. Titule kralja rima i cara Francuza oduzeli su mu, ali mu je njegov djed (austrijski car) dodijelio zauzvrat titulu vojvode od Reichstadta (njem. Herzog von Reichstadt). Ta se titula odnosila na gradić Reichstadt u Češkoj, koji se danas zove Zákupy, a nalazi se na češkom sjeveru, blizu tromeđe Njemačka-Češka-Poljska. 

U trenutku kad mu je otac umro u zarobljeništvu na Svetoj Heleni, Napoleon II. imao je samo 10 godina. Zanimljivo je da nikada nije ni posjetio gradić Reichstadt po kojem je nosio titulu. Napoleon II. umro je u palači Schönbrunn kraj Beča, u dobi od samo 21 godine. Uzrok smrti u tako ranoj dobi bila je izgleda tuberkuloza.

Komentari