Na današnji dan

Kako je završila posljednja kraljica Egipta? – 2005.

Zvali su je Pepeljuga s Nila zbog njenog razmjerno skromnog podrijetla (roditelji joj nisu bili aristokrati, nego pripadnici srednje klase).

Dana 16. veljače 2005. godine umrla je u Kairu posljednja kraljica u povijesti Egipta. Ime joj je bilo Nariman Sadek i bila je supruga poznatog egipatskog kralja Faruka iz dinastije Muhameda Alija. Kralj Faruk vladao je Egiptom od 1936. do 1952. godine, sve dok nije svrgnut u Egipatskoj revoluciji. Kasnije je Egipat postao republika, pa je Farukova supruga Nariman bila posljednja žena koja je bila egipatska kraljica.

Dakako, Egipat ima bogatu povijest koja se protezala tisućama godina već prije Kristova rođenja. Već oko 3000. godine pr. Kr. Egipat je ujedinjen u državu na čelu s monarhom kojeg se obično naziva faraonom. Egiptom su kroz tisućljeća vladale i brojne žene, primjerice Nefertiti, Kleopatra itd. Nakon dugogodišnje vlasti stranaca (rimski carevi, osmanski sultani) Egipat je 1922. ponovno postao kraljevstvo kojim je vladao monarh s titulom kralj Egipta.

Kraljica Nariman udala se za vladajućeg egipatskog kralja Faruka kad joj je bilo samo 17 godina. Zvali su je Pepeljuga s Nila zbog njenog razmjerno skromnog podrijetla (roditelji joj nisu bili aristokrati, nego pripadnici srednje klase). Nije bila strankinja, nego rođena Egipćanka, što je kralju Faruku bilo važno radi dodvoravanja svojim zemljacima. Na vjenčanju je nosila haljinu ukrašenu s 20.000 dijamanata. Kralju je rodila sina nasljednika niti punih 9 mjeseci nakon vjenčanja. Nažalost, kratko je bila kraljica, jer je kralj Faruk svrgnut iste te godine kad je rodila sina. Na kratko je taj sin još kao beba postao kraljem Egipta, no zatim je proglašena republika, pa su Faruk, Nariman i kralj-dojenče morali pobjeći iz zemlje na kraljevskoj jahti. U egzilu je kraljica na kraju napustila supruga, izgleda zbog njegovog ženskarenja, te se bez njega vratila u Egipat. 


Komentari