Na današnji dan

Kako je začeto golemo britansko kolonijalno carstvo? (1583.)

Dana 5. kolovoza 1583. sir Humphrey Gilbert proglasio je područje Newfoundlanda u Sjevernoj Americi engleskim teritorijem, čime je nastao prvi kolonijalni posjed kasnijeg golemog britanskog imperija. Newfoundland je zatim ostao britanskom kolonijom praktički bez prekida sve do 1907. godine (tijekom čak 324 godine). Britanski kolonijalni imperij dosegao je s vremenom najveći opseg od svih kolonijalnih imperija u povijesti, a bio je površinom veći čak i od Mongolskog Carstva. 

Sir Humphrey Gilbert, čovjek koji je proglasio koloniju Newfoundland, bio stariji polubrat mnogo poznatijeg sir Waltera Raleigha (imali su istu majku, no različite očeve). Obojica su djelovala u razdoblju vladavine engleske kraljice Elizabete I., s time da je Raleigh imao svojedobno važan položaj na kraljičinom dvoru. U široj perspektivi gledano, engleski kolonijalni posjedi razmjerno su kasno nastali, ako se uzme u obzir da su Španjolci i Portugalci svoje posjede počeli širiti čak stoljeće ranije.

Sir Humphrey Gilbert poginuo je, nažalost, iste godine koje je proglasio koloniju Newfoundland (1583.) vraćajući se iz nje brodom u Englesku.

Komentari