Na današnji dan

Kako je Winston Churchill zamalo poginuo zbog junačenja – 1911.

Fotoreporter ga je snimio kako proviruje iza zida da vidi napadače.

Jedna od najzanimljivijih epizoda iz života Winstona Churchilla odigrala se 3. siječnja 1911. godine. U vrijeme Churchill je bio ministar unutrašnjih poslova i time de facto šef britanskih policijskih snaga. Tog je dana policija opkolila dvojicu razbojnika u Londonu pokušavajući ih istjerati iz skrovišta i uhititi.

Oko dvije stotine policajaca opkolilo je područje, no razbojnici su imali mnogo oružja i streljiva na raspolaganju, pa je započela pucnjava. Kad je čuo za to, ministar Churchill osobno je došao na mjesto događaja, riskirajući život. Naime, tri policajca ubijena su od pucnjeva, a Churchill se gurao u prve redove da vidi što se događa. Fotoreporter ga je snimio kako proviruje iza zida da vidi napadače.

Churchill je pozvao vojsku u pomoć, a na njegov zahtjev dovukli su i jedan top. U međuvremenu je izbila vatra u zgradi u kojoj u bili razbojnici. Došla su vatrogasna kola, no Churchill je naredio da ih se ne propušta, želeći da vatra istjera razbojnike van. No, razbojnici nisu izašli. Policija je pronašla njihove ostatke u izgorjeloj zgradi. Kasnije se Churchilla kritiziralo zato što je tako grubo ostavio zločince da izgore.


Komentari