Na današnji dan

Kako je umro posljednji jugoslavenski kralj? – 1970.

Petar II. Karađorđević na prijestolje je došao kad mu je u Marseillesu ubijen otac – poznati kralj Aleksandar I. Karađorđević. Malom je Petru tada bilo samo 11 godina. 

Dana 3. studenog 1970. godine umro je kralj Petar II. Karađorđević – posljednji kralj Kraljevine Jugoslavije. Na prijestolje je došao kad mu je u Marseillesu u atentatu ubijen otac – poznati kralj Aleksandar I. Karađorđević. Malom je Petru II. tada bilo samo 11 godina.

Kad je nacistička Njemačka okupirala Jugoslaviju 1941. godine, 17-godišnji kralj Petar II. pobjegao je iz zemlje s nikšićkog aerodroma, usput ponijevši sa sobom jugoslavensko zlato.

Otišao je u Grčku, zatim u Jeruzalem, pa u Kairo. Konačno se udomaćio u Engleskoj, kamo su došle i mnoge druge izbjegličke vlade iz Europe okupirane od strane nacističke Njemačke.

Zanimljivo je da se kralj Petar II. školovao na uglednom sveučilištu u Cambridgeu, a zatim je ušao u Britansko kraljevsko zrakoplovstvo (RAF). U Jugoslaviju se nakon rata više nije mogao vratiti, jer su Tito i komunisti preuzeli vlast i zabranili kralju povratak.


U Londonu se kralj Petar II. oženio grčkom princezom Aleksandrom. Bila je to doista dobra ženidba, jer je princeza Aleksandra bila kći grčkog kralja, a potjecala je izravno od slavne britanske kraljice Viktorije. Petar se tom ženidbom povezao s grčkom, britanskom i danskom kraljevskom obitelji, te s ruskom i njemačkom carskom obitelji.

Kraljevskom paru rodio se 1945. u Londonu prvi i jedini sin – Aleksandar (danas poznati pretendent na srpsko prijestolje). Zanimljivo je da je malom prijestolonasljedniku Aleksandru krsna kuma bila sadašnja britanska kraljica Elizabeta II. i njen otac – kralj George VI.

Nakon Drugog svjetskog rata kralj Petar II. preselio se u Sjedinjene Američke Države. Umro je upravo na današnji dan 1970. godine u gradu Denveru u američkoj saveznoj državi Colorado. Razlog prerane smrti u 48. godini života bila je ciroza jetre.

Kralj Petar II. bio je pokopan u manastiru sv. Save u američkom gradiću Libertyvilleu u državi Illinois. Zanimljivo je da je Petar II. bio navodno jedini europski kralj ikada pokopan na području SAD-a. Godine 2013. njegovi su ostaci preneseni u Srbiju.

Komentari