Na današnji dan

Kako je ukinuto Brazilsko Carstvo? – 1889.

Cijenjeni brazilski car Pedro II. vladao je Brazilom dobrohotno i blago, a nakon uvođenja republike stvorena je svojevrsna diktatorska vlast.

Dana 15. studenog 1889. godine Brazil je nakon 67 godina prestao biti Carstvo. Naime, Brazilsko Carstvo proglašeno je još 1822. – iste godine kad se Brazil odvojio od Portugala. Prvi brazilski car bio je Pedro I. iz dinastije Braganza, iste koja je vladala i Portugalom. Cara Pedra I. naslijedio je na brazilskom carskom prijestolju njegov sin Pedro II., koji je zatim preko pedeset godina bio car Brazila.

Premda je car Pedro II. bio popularan u narodu (imao je nadimak MagnânimoVelikodušni), grupa vojnih časnika izvela puč i svrgnula ga. Pučisti su ukinuli Carstvo i proglasili republiku. Radilo se o zanimljivoj pojavi, jer izgleda da izvan uskog kruga tih vojnih pučista taj državni udar nije imao potporu u narodu. Pučisti su na svoje čelo stavili maršala Deodora da Fonsecu, koji je postao i prvi predsjednik nove republike.

Car i carska obitelj otišli su u egzil. Paradoksalno je da je Brazil prijelazom iz carstva u republiku zapravo u demokratskom smislu nazadovao. Naime, brazilski car Pedro II. vladao je Brazilom kao parlamentarnom monarhijom, a nakon uvođenja republike stvorena je diktatorska vlast. Inače, car Pedro II. doista je bio izvanredna osoba – bio je obrazovani erudit koji je znao govoriti mnoge jezike, prijateljevao je sa poznatim svjetskim znanstvenicima i umjetnicima. Volio je upoznavati strane zemlje i mnogo je čitao.


Komentari