Na današnji dan

Kako je Sulejman Veličanstveni došao na vlast? – 1520.

Ovako je mladog novog sultana opisao mletački poslanik Bartolomeo Contarini: “Star je 26 godina, visok, žilav i nježnog tena. Vrat mu je malo predugačak, lice usko, a nos orlovski. Ima naznaku brkova i malu bradicu…”

Dana 22. rujna 1520. godine umro je otacSulejmana Veličanstvenog – slavni sultanSelim I. poznat i pod nadimkomOkrutni. Sulejmanov je otac bio moćan vladar i velik osvajač. Udvostručio je Osmansko Carstvo time što je osvojio čitav Egipat, Palestinu, Siriju i dio Arabije. Možda je najponosniji bio time što je službeno dobio titulu kalifa islama (Muhamedovog nasljednika), zajedno s Prorokovim mačem i plaštem. Osvojio je i Meku i Medinu, mjesta koja imaju najveće značenje za muslimane. Od šerifa Meke dobio je titulu Sluge (čuvara) Dvaju Svetih Mjesta (misli se na džamije u Meki i Medini).

Sulejmanov otac Selim I. Okrutni uzeo je kao svoju veličanstvenu punu tituluKralj dvaju kontinenata, Kagan dvaju oceana, Osvajač dvaju armija i Sluga Dvaju Svetih Mjesta. Umro je vjerojatno od antraksa, no postoje i glasine da ga je otrovao liječnik koji ga je liječio.

Kad mu je otac umro, Sulejman je krenuo u Carigrad preuzeti vlast (bio je do tada upravitelj jedne pokrajine Carstva). Ušavši u Carigrad, Sulejman je postao 10. sultan Osmanskog Carstva. Ovako je mladog novog sultana opisao mletački poslanikBartolomeo Contarini: “Star je 26 godina, visok, žilav i nježnog tena. Vrat mu je malo predugačak, lice usko, a nos orlovski. Ima naznaku brkova i malu bradicu. Unatoč tome, ugodne je vanjštine, premda mu je koža sklona bljedilu. Kažu za njega da je mudar gospodar i da voli učenje. Svi se nadaju dobrom od njegove vladavine.”


Komentari