Na današnji dan

Kako je stvorena Kraljevina Saudijska Arabija? – 1932.

Vrlo je zanimljivo da je Kraljevina Saudijska Arabija u trenutku kad je stvorena 1932. godine bila jedna od najsiromašnijih kraljevina na svijetu. Međutim, 1938. godine otkrivena je u Saudijskoj Arabiji nafta.

Dana 23. rujna 1932. godine stvorena je Kraljevina Saudijska Arabija, najveća arapska monarhija na svijetu. Ta je država nastala za vrijeme moćnog kralja Abdulaziza ibn Sauda, i to ujedinjenjem teritorija nad kojima je on otprije vladao. Naime, Abdulaziz ibn Saud prethodno je bio kralj Hedžasa (područja u kojem su gradovi Meka i Medina) i Nedžda (područja u kojem je grad Rijad). Potjecao je iz dinastije Saud, koja je dugo vremena vladala područjem u blizini današnjeg saudijskog glavnog grada Rijada.

Kraljevina Saudijska Arabija u trenutku kad je stvorena bila je jedna od najsiromašnijih kraljevina na svijetu. Naime, bila je najvećim dijelom prekrivena pustinjom, a jedini veći izvor prihoda predstavljali su joj hodočasnici u islamska sveta mjesta. Međutim, 1938. godine otkrivena je u Saudijskoj Arabiji nafta, koja je omogućila golemo bogaćenje te države rijekom ostatka 20. stoljeća. Današnji saudijski kralj Abdulah sin je spomenutog osnivača države – Abdulaziza ibn Sauda.

Komentari