Na današnji dan

Kako je smaknut Saddam Hussein? – 2006.

Screenshot

Dok je s omčom oko vrata čekao da ga objese naglas je ponavljao šehadet (muslimansku ispovijest vjere: “Nema boga osim Alaha, Muhamed je Alahov poslanik”). 

Dana 30. prosinca 2006. godine smaknut je Saddam Hussein, nakon 3 godine provedene u zatvoru. Osuđen je za zločin protiv čovječnosti od strane Iračkog specijalnog tribunala, jer je 1982. dao pogubiti 148 iračkih šijita kao odmazdu za atentat koji su planirali na njega. Posljednji Saddamov obrok bila je piletina s rižom i šalica vruće vode s medom.

Smaknuće je obavljeno vješanjem oko 6:00 ujutro po lokalnom vremenu, u vojnom logoru u predgrađu Bagdada. Kad su ga pitali da li ga je strah, odgovorio je da je život proveo u džihadu, i da one koji su krenuli tim putem ne treba biti strah. Prije nego što su mu stavili omču oko vrata povikao je “Alah je velik. Muslimanski svijet će pobijediti, a Palestina je arapska!”. Dok je s omčom oko vrata čekao da ga objese naglas je ponavljao šehadet (muslimansku ispovijest vjere: “Nema boga osim Alaha, Muhamed je Alahov poslanik”). Otvorena su vratašca ispod njegovih nogu i obješen je. Pri padu se čuo zvuk loma, za što se pretpostavlja da je bio zvuk pucanja njegovog vrata. Netko od prisutnih uspio je smaknuće snimiti mobilnim telefonom.


Komentari