Na današnji dan

Kako je Sijam preimenovan u Tajland? (1939.)

Država Sijam preimenovana je u Tajland odlukom tadašnjeg diktatora Plaeka Phibunsongkhrama, 24. lipnja 1939. godine. Taj vojni diktator koji je imao i čin feldmaršala i položaj premijera vladao je na pomalo fašistički način, što u to doba nije bio rijedak slučaj. Naime, iste 1939. godine dobar dio europskih zemalja imao je autokratske režime, ponegdje s fašističkim elementima. Feldmaršal Plaek navodno se divio talijanskom fašističkom vođi Benitu Mussoliniju.

Plaek (poznat i kao Phibun ili Phibul) želio je u zemlju uvesti jači nacionalizam, ali i napredne reforme. Zalagao se za nacionalističke običaje – salutiranje zastavi na javnim mjestima i upotrebu jedinstvenog jezika umjesto regionalnih dijalekata. U pogledu modernizacije promicao je nošenje zapadne odjeće (ranije su žene često hodale golih grudi) te jedenje vilicom i nožem.

Promjena imena zemlje iz Sijama u Tajland također je bila nacionalistički uvjetovana. Naime, feldmaršal Plaek želio je ime Thai koje će istodobno predstavljati naciju, državljane i državu. Na engleskom jeziku stanovnike se od tada imalo zvati Thai, a državu Thailand (od čega dolazi naše Tajland). Sva imena poduzeća i institucija koja su od ranije sadržavala pojam Sijam morala su ga promijeniti (npr. naziv kompanije Siam Cement promijenjen je u Thai Cement).

Komentari